פרק זה נמצא בתוך קטגוריה: זיהוי רכבתנאים לקבלת רכב למבחן רישוי/ סיום מבחן רישוי
התקנה בדבר חיוב מבחן חצי שנתי לרכב משא מעל 10 טון תבוטל החל מיום 1.1.2019 (276 (ב1)). בשלב זה, כהוראת שעה בעל רכב שקיבל רישיון חצי שנתי ישלם את האגרה בלבד ללא ביצוע מבחן/טסט במכון הרישוי. הוראת מעבר רכב שחודש רישיונו לתקופה של חצי שנה כאמור בתקנה 276(ב1) לתקנות העיקריות, כנוסחה ערב התחילה, לרבות ביצוע בדיקה לפי תקנה 273 לתקנות העיקריות, ומועד תחילת תוקף הרישיון הבא לאותו רכב הוא בתקופה שמיום כ"א באלול התשע"ח (1 בספטמבר 2018) עד יום כ"ג באדר א` התשע"ט (28 בפברואר 2019), יהיה פטור מביצוע בדיקה נוספת לפי תקנה 273 האמורה, לצורך חידוש הרישיון.
3. אוטובוס:
7. רכב להוראת נהיגה:
התקנה בדבר חיוב מבחן חצי שנתי לרכב משא מעל 10 טון תבוטל החל מיום 1.1.2019 (276 (ב1)).
בשלב זה, כהוראת שעה בעל רכב שקיבל רישיון חצי שנתי ישלם את האגרה בלבד ללא ביצוע מבחן/טסט במכון הרישוי.
הוראת מעבר
רכב שחודש רישיונו לתקופה של חצי שנה כאמור בתקנה 276(ב1) לתקנות העיקריות, כנוסחה ערב התחילה, לרבות ביצוע בדיקה לפי תקנה 273 לתקנות העיקריות, ומועד תחילת תוקף הרישיון הבא לאותו רכב הוא בתקופה שמיום כ"א באלול התשע"ח (1 בספטמבר 2018) עד יום כ"ג באדר א` התשע"ט (28 בפברואר 2019), יהיה פטור מביצוע בדיקה נוספת לפי תקנה 273 האמורה, לצורך חידוש הרישיון.
16. רכב שקיבל הודעה על אי שימוש (הורדה מהכביש) אישור תקינות ממוסך מורשה + חשבונית מס או צילום כרטיס עבודה המעידים על תיקון הליקויים (בלמים, היגוי, סרן קדמי, בולמי זעזועים)
כל רכב שמופיע בסעיף תנאים והגבלות ברישיונו חייב אישור מוביל קצין בטיחות בתעבורה (ראה נספח פו+נספח פז). קצין בטיחות: מח` קציני בטיחות נותנת הרשאה זמנית לחותמת ללא מספר ויש לקבלה במכוני הרישוי.
17. תיקון לתקנה 273 – החל מתאריך 1/1/16 יחויב רכב פרטי חדש בטסט שנתי רק בתום 3 שנים מהמועד בו ניתן עליו רישיון רכב לראשונה. רכב פרטי שהוא השכרה/ליסינג או שהוא רכב של מפעל/חברה עד תום שנתיים מהמועד שבו ניתן עליו רישיון רכב לראשונה.
ג. תוקף אישורים
1. תוקף אישור תיקון מוסך מורשה - 30 יום מתאריך הוצאתו.
2. אישור רכב מיושן תוקפו - 90 יום מתאריך הוצאותו.
3. אישור מוסך מורשה על תקינות בלמים תוקפו - 90 יום מתאריך הוצאתו.
4. אישור מוסך מורשה על תקינות מערכת פניאומאטית תוקפו - 90 יום מתאריך הוצאתו.
5. תעודת בוחן מורשה למפגעי זיהום אוויר- בדיקת עשן תוקפה 30 יום מתאריך הוצאתה.
6. אישור תקינות מתקן הרמה (מנוף לטעינה עצמית, דלת הידראולית אחורית וכדומה) מטעם מהנדס בודק המאושר ע"י משרד העבודה תוקפו 14 חודש
7. אישור הפעלה לבית ספר לנהיגה בתוקף - מטעם המפקח על בתי ספר לנהיגה במשרד הרישוי.
8. אישור מוסך למונית בתום 10 שנים משנת ייצורה, תוקפו 30 יום מתאריך הוצאתו (ראה נספח צק).
9. אישור הפעלה לאוטובוס בתוקף - מטעם המפקח על התעבורה במשרד התחבורה (ראה נספח צק). 10. אישור הפעלה למונית בתוקף - מטעם המפקח על התעבורה במשרד התחבורה (ראה נספח צק).
11. תעודה בדבר תקינות מאגף המכס – מיועד לרכב תיירים בלבד.
12. אישור ממוסך מורשה לרכב בו קיימת מערכת גפ"מ בתוקף עד 3 חודשים ממועד חידוש המבחן השנתי (ראה נספח צח).
ראה נספחים:
נספח ח - אישור תקינות רכב מיושן, נספח כא -תקינות מערכת בלמים פניאומטית, נספח ה -תעודת תקינות מערכת הבלמים נספח ט - אישור תקינות מונית מיושנת, נספח י- בקשה לחידוש רישיון רכב, נספח כג - אישורים הנדרשים לרישוי, נספח פו - בדיקת בטיחות לרכב המחויב ברישיון מוביל נספח פז - נוהל 11-העברת כלי רכב המחויב ברישיון מוביל ממפעל משרד למתן שירותי בטיחות אחד למשנהו, נספח צק – אישור הפעלה מהמפקח על התעבורה, נספח קז-קבלת מסמכי רכב מקוריים-קצין בטיחות.
ד. קבלת רכב למבחן חוזר וסיכום מבחן רישוי
1. בעת קבלת רכב למבחן חוזר יש לוודא שלא עברו 30 יום מיום תחילת המבחן הראשון. במידה ועברו 30 יום יש לבצע מבחן רישוי חדש מתחילתו.
2. יש לדרוש אישורי תיקון ממוסך מורשה + חשבונית מס/ ואו צילום כרטיס עבודה על הליקויים (המחייבים בהצגת אישור תיקון וחשבונית מס) שהרכב נפסל במהלך הבדיקה כתנאי לקבלה למבחן חוזר.
והיה והרכב נפסל פעמים נוספות חייב בכל פסילה אישורים חדשים כתנאי להתקבל לבדיקה חוזרת.
3. יש להקליד את פרטי הרכב במחשב בעת קבלתו למבחן חוזר.
4. יש להקליד את המספר הסידורי של אישור התיקון במחשב ובטופס א.ר. 1+2+3.
5. במבחן חוזר יש להטביע חותמת זיהוי בטופס א.ר. 1+2+3 ובגב רישיון הרכב.
6. רכב שנכנס למבחן חוזר ועדיין לא נמצא כשיר לתנועה לאחר הבדיקה החוזרת אין לאשר סיכום מבחן הרישוי וכשירות תנועה בדרכים.
7. הופיע בעל הרכב עם רכבו לבדיקה חוזרת ועדיין לא תוקנו כל הליקויים שנרשמו יוארך "אישור התנועה הזמני" לתקופה נוספת של שלושה ימים בלבד
(וזאת לאחר שיוכיח בעל הרכב את סיבת העיכוב, לדוגמא:הוכחה להזמנת חלק חילוף וכו`). הבקשה תוחתם בהתאם במשבצת המתאימה שיועדה לכך.
8. מודגש – אין להרבות במתן "אישורי תנועה זמניים" ויש להמעיט ככל האפשר במתן אישורים כאלה, על מנת למנוע ניצול לרעה של הנוהל. אסור לתת רישיון זמני לרכב ללא בדיקת הרכב. אסור לתת הארכת רישיון זמני ברישיון שפג תוקפו ללא בדיקת הרכב בשנית וללא החלטת המנהל המקצועי. אין לקבל כל התחייבות על פריט פגום זה או אחר.
9. נתגלו ברכב בעת בדיקה חוזרת ליקוי/ים נוסף/ים, שמסיבה כלשהי לא נרשם/ו או לא נתגלה/ו תוך כדי תהליך הבדיקה הראשונה, יובא העניין לידיעת המנהל המקצועי אשר יחליט לגופו של עניין.
11. אורכה זמנית לתנועה לצורך תיקונים תינתן ללא יותר מ-7 ימים ברצף ובכל מקרה לא יותר מ - 30 יום.
12. במידה ובטופס הבדיקה רשום ליקוי כליקוי מסוכן יש לוודא שעל טופס הבדיקה יהיה רשום בגרירה בלבד (אין לתת אורכה זמנית לתנועה).
13. בסיום המבחן החוזר ולאחר המצאת כל המסמכים הנדרשים וכל עמדות הבדיקה נחתמו כתקינות תוטבע על טופס הבדיקה ועל חזית רישיון הרכב חותמת מסכמת מרובעת המאשרת אישור כשירות לתנועה בדרכים. בכל הנוגע לבדיקת רכב שהורד מהכביש ונימצא תקין יש להנפיק אישור תקינות המופנה למשרד הרישוי לשם הנפקת רישיון רכב חדש.
14. יש לוודא שטופס הבדיקה א.ר. 1+2+3 חתום בחמש חתימות של שני בוחנים לפחות (למעט אופנוע, טרקטור/טרקטורון, נגררים ונתמכים בהם יכול שתהיה חתימה של בוחן אחד).
15. רכב שסיים את מבחן הרישוי בהצלחה תונפק תווית כשירות לתנועה בדרכים בציון מועד הרישוי הרשום ברישיון הרכב כאשר ספח אחד הצמוד לתווית יודבק על חזית רישיון הרכב, ספח שני יודבק על טופס קליטת הרישוי (א.ר. 1+2+3) .
16. תווית החלון תודבק על שמשת הרכב בצד ימין. – (ראה נספח קי– אבדן תווית חלון).
17. על פקיד/ת הרישוי להכיר ולזהות היטב את חתימות הבוחנים אשר חתמו על טופס הבדיקה.
א. הנחיות כלליות
1. טופס הבדיקה בצירוף כל המסמכים הנלווים ישמרו למשמרת במכון הרישוי לתקופה של 18 חודש מיום מבחן הרישוי .
1א. שנוי מבנה – שמירת מסמכים
תקנה 280 (א) לתקנות התעבורה קובעת שלא ישנה אדם מבנהו של רכב אלא לפי היתר בכתב מאת "רשות הרישוי".
תקנה 380 (ד) לתקנות התעבורה – בתקנה זו שינוי מבנה רכב לרבות החלפת מנוע.
חוק ההתיישנות כאמור הינו ל – 7 שנים ואילו הוראות הנוהל מתייחסת לשמירה של מסמכים לתקופה שלא תפחת מ- 3 שנים.
היו מקרים שהתגלו טעיות בהקלדה או בדיווח לאגף מערכות מידע שהתגלו לאחר 3 שנים ומאחר מסמכי הרישוי בדבר שינוי המבנה נגרסו, היו בעלי רכבים שנאלצו להחליף מנועים ברכבם, פעולה שהסבה להם הוצאה כספית ועוגמת נפש מיותרת ללא צורך. לפיכך הוחלט שלאחר שלוש שנים ניתן יהיה לגרוס את המסמכים במקביל לסריקתם לתקופה של 4 שנים לפחות, כך שהמסמכים ישמרו לתקופה שלא תפחת מ- 7 שנים.
הנכם נדרשים לסרוק את כל שינוי המבנה שביצעתם החל מיום 1.1.2015.
2. את חותמות הזיהוי האליפסיות וחותמות הסיכום המרובעות יש לשמור בכספת נעולה.
3. יש לוודא כי אישורי התקנות הנדרשים בהתאם לליקויים המפורטים בטופס הבדיקה יינתנו ע"י מוסך מורשה, יש לבדוק בספר המוסכים המונפק ע"י משרד התחבורה מידיי שנה ולוודא התאמה בין מספר רישיון המוסך הרשום על אישור התקינות לבין הרשום בספר המוסכים המורשים.
4. את האמור לעיל יש לבדוק ולוודא בכל הנוגע למנהל המקצועי במוסך.
5. בסיום כל יום עבודה חלה חובה לדווח לאגף מערכות מידע שבמשרד התחבורה את רשימת כלי הרכב אלה שעברו ואלה שנפסלו במהלך מבחן הרישוי, רק במקרה שעובדים באוף ליין.
6. כל פעולות שינויים טכניים שמבצעים במכון, מעוברות און ליין למשרד הרישוי.
7. רכב פרטי חדש שבבעלות פרטית פטור ממבחן רישוי ל-3 שנים, רכב בבעלות חברה פטור לשנתיים.
8. במידה והוחלפה שמשה קדמית ברכב או אבדה תווית הרישוי ובעל הרכב מבקש תווית חדשה יש לפתוח טופס רישוי ידני ולרשום זיהוי בלבד לצורך קבלת תווית כשירות חדשה ולהפנות את הרכב לבדיקת בוחן. הנפקת תווית כשירות חדשה רק לאחר בדיקה של בוחן במסלול הרישוי וחתימתו על טופס הבדיקה.
9. האחריות המקצועית על פקיד/ה רישוי קליטה וסיכום הינם באחריות המנהל המקצועי של המכון/מוסך רישוי.
*הערה: חובה, החל מתאריך ה-1.8.2010, להציב שלט זה במכוני הרישוי:
9 פריטי בטיחות
חובת התקנה ברכב משנת 1976
1. לוח שעונים גמיש.
2. ידיות שקועות בדלתות.
3. מזרים אוויר ומתיזי מים לשימשה קידמית.
4. מערכת בלמים כפולה.
5. נורות אזהרה בלוח שעונים לבלמים.
6. אור רברס מופעל אוטומטית עם שילוב הילוך אחורי.
7. שני פנסי איתות על הכנף, בנוסף לשתיים בחזית ושניים מאחור.
8. חגורות בטיחות משולבות.
9. מראת תשקיף בצד שמאל.
מערכות בטיחות בכלי רכב מסוג M1 ו – 1N
הגדרת המערכות:
אביזר בטיחותי שתפקידו למזער את הפגיעה בנהג ובנוסעים כתוצאה מתאונת דרכים. הכרית מתנפחת בגז דחוס בקרות התאונה ובכך סופגת חלק מהאנרגיה שנוצרת במהלך התאונה, מגנה מפני חלקים שבורים ורססי זכוכית ומצמצת את הנזק הנגרם לנוסעים ברכב .((תואם לדרקטיבה האירופאית מס EC 96/79 על עדכוניה) מערכת המתריעה לנהג על סטייה מחוץ לנתיב הנסיעה שלו באמצעות לפחות שני סוגי התרעות, התרעה וויזואלית (אופציונאלי). כמו כן, יש לדווח על קיום מערכת זו, אם ברכב מותקנת מערכת סטייה מנתיב אקטיבית אשר בעת סטייה מהנתיב מבצעת הקשחת הגה ובכך מונעת/ ממזערת את הסטייה הלא רצויה ((תואם לדרקטיבה האירופאית מס` EC 661/2009 על עדכוניה).
מפעילה בלימה אוטומטית בעת זיהוי סכנת התנגשות
מערכת המיועדת לשמירת מהירות נסיעה קבועה תוך שמירה על מרחק בטוח מהרכב מלפנים, באמצעות שליטה אוטומטית על המצערת והבלמים לצורך שמירת מרחק קבוע ובטוח בעת הנסיעה במצב שיוט. המערכת תאט את הרכב כאשר תתקרב לרכב שמלפנים ותעלה את המהירות כאשר זרימת התנועה תאפשר זאת.
מערכת המסייעת לנהג במקרה של בלימת חירום. המערכת מזהה מצב של בלימת חירום בו הנהג לא מפעיל מספיק כוח על דוושת הבלם, מגבירה המערכת את לחץ הבלימה למידה המרבית ביותר על מנת לצמצם את מרחק הבלימה ((תואם לדירקטיבה האירופאית מס EC 78/2009 על עדכוניה).
מערכת המתריעה, באמצעות התרעה ויזואלית או קולית, על לחץ אויר לא תקין באחד או יותר מצמיגי הרכב בכפוף להוראות היצרן (תואם לדירקטיבה מס EC 661/2009 על עדכוניה).
מערכות התרעה על השארת ילדים ברכב להסעת תלמידים הנותנות חיווי והתרעה לנהג כדי למנוע את האפשרות של השארת ילד ברכבי הסעות שמטרתה לוודא כי נהג הרכב סורק את כל תא הנוסעים בסיומה של כל נסיעה, כדי למזער את האפשרות שיושאר ילד הרכב. (ראה נספח קד-מערכת התרעה על השארת ילדים ברכב להסעת תלמידים)
מערכת המזהה ומתריעה (התרעה קולית ו/או ויזואלית) על הימצאות נוסעים לא חגורים במושבים קדמיים ואחוריים בכל עת שהרכב נמצא בנסיעה.(בין אם חגורת הבטיחות נפתחה במהלך הנסיעה ובין אם היא לא נחגרה מלכתחילה). אין לכלול בקטגוריה זו מערכות המתריעות על אי חגירת חגורות ללא קשר להימצאות הנוסעים ברכב, מערכות המספקות התרעה חד-פעמית במקום התרעה מתמשכת, מערכות המתריעות על אי חגירת חגורות במושבים הקדמיים בלבד.
תאורת רכב מלפנים המופעלת אוטומטית כאשר הרכב מונע ונע קדימה, פולטת אור כתום, צהוב או לבן כדי להבליט את הרכב במהלך הנסיעה באור יום.
מערכת המאפשרת לזהות, בזמן הפעלת אורות גבוהים, מצב של התקרבות רכב מהכיוון הנגדי לנסיעה ולהעביר את תאורת הרכב לאורות נמוכים, על מנת למנוע סנוור הנהג ברכב ממול. בחלוף הרכב ממול, המערכת תחזיר את מצב התאורה לאורות גבוהים.
מערכת שמאפשרת זיהוי של מצב התקרבות מסוכנת למכשולים ונותנת על כך התרעה קולית, ובמצב של סכנת תאונה, בתנאי שהנהג איננו מתקן את המצב, מבצעת בלימה של הרכב.
מערכת המאפשרת זיהוי תמרורי תנועה רגילים ואלקטרוניים החלים על נסיעת הרכב (כגון מגבלת מהירות) ומציגה תמרורים אלה בצורה ויזואלית לנהג ברכב, ומספקת התרעה בעת החריגה ממגבלת המהירות.
טבלת סוגי רכב חדשה בהתאם לתקינה האירופאית
1M רכב להובלת נוסעים שבו עד 8 מושבים (בנוסף לנהג) ומשקלו הכולל אינו עולה על 3,500 ק"ג
2M רכב להובלת נוסעים שבו יותר מ-8 מושבים (בנוסף לנהג) ומשקלו הכולל אינו עולה על 5,000 ק"ג
3M רכב להובלת נוסעים בעל יותר מ-8 מושבים (בנוסף לנהג) ומשקלו הכולל עולה על 5,000 ק"ג.
1N רכב להובלת משאית שמשקלו הכולל אינו עולה על 3,500 ק"ג.
2N רכב להובלת משאות שמשקלו הכולל עולה על 3,500 ק"ג ואינו עולה על 12,000
3N רכב להובלת משאות שמשקלו הכולל עולה על 12,000 ק"ג
1O גרור/נתמך שמשקלו הכולל אינו עולה על 750 ק"ג
2O גרור/נתמך שמשקלו הכולל עולה על 750 ק"ג ואינו עולה על 3,500 ק"ג
3O גרור/נתמך שמשקלו הכולל עולה על 3,500 ק"ג ואינו עולה על 10,000 ק"ג
4O גרור/נתמך שמשקלו הכולל עולה על 10,000 ק"ג
5O גרור לטרקטור
1L אופנוע שנפח אינו על 125 סמ"ק והספק מנועו עד KW11
2L אופנוע שהספק מנועו עד KW25
3L אופנוע שאינו מסיווג 1L, 2L
1T טרקטור
2T טרקטורון ורכב שטח
3T טרקטור משא
4T מכונה ניידת זיהוי רכב
טרקטורים/טרקטורנים
אופנועים
נגררים ונתמכים
אורות ופנסים
בלמים
צמיגים
כיוון גלגלים
בור בדיקה
זיהום אוויר (בנזין/ דיזל)
נספחים:
הורדת אקרובט
מאגר שאלות ותשובות למבחנים
|